Ház körüli parkosítás – kezdetek…

Minden egy elhatározással kezdődik. A Budapest XVIII. kerületi Tövishát Lakópark Társasház a Gloriett lakótelepen helyezkedik el. A Társasházban 160 lakás és 5 üzlet található. A lakók között a legfiatalabb korosztálytól a nyugdíjasig mindenki képviselteti magát. A Társasház közössége elhatározta, hogy a ház melletti Tövishát utcai, illetve Visnyovszky Lajos utcai oldalt határoló közterületet szebbé, virágosabbá teszi. A Társasház lakói szívesen szépítik környezetüket, mely a Társasház belső kertjére és az utcai szakaszokra egyaránt igaz. A nyár folyamán az Önkormányzattól kapott egynyári növényekkel próbálták színesíteni a járda melletti zöldfelületeket. A végleges megoldásra azonban inkább a Fővárosi Önkormányzat által kiírt Környezetvédelmi Alap pályázata adott remek lehetőséget, így a közösség elhatározta, hogy indul a pályázaton.

A pályázat beadása során sok ötlet merült fel és került megtervezésre. Az egyik tervezési szempont között szerepelt, hogy az épületben sok az otthon tartózkodó kisgyermekes család, illetve nyugdíjas, akik a Tövishát utcán elhaladó busz és a jelentős autóforgalom levegőt károsító hatásának vannak kitéve. Az épülettel szemben van az Etalon Sportiskola, ahol a sportoló gyerekek a közterületen lévő gyomok allergiát okozó pollenjeit lélegzik be. A káros anyagok megkötésére ötletként felvetődött a zöldsáv kialakítása, ami a környezetvédelemmel is kapcsolatban áll. A saját erő mellé a sikeres pályázat megfelelő pénzügyi forrást teremtett a megvalósításhoz. A megfelelő növények kiválasztása és beszerzése után már csak az összefogás hiányzott.

A pályázat során megtervezett rajz

Eljött végre a tavasz, amikor is a terveket valóra kell váltani. A házban élők – idősebbek és fiatalok – összefogásával elkezdődött a projekt megvalósítása. Át kellett tekinteni a feladatokat, melyek megvalósítását később napról napra követhetjük. A pályázatban eltervezett anyagok megvásárlása után szakszerű segítség közreműködésével a Tövishát utcai oldalon a járda és a rézsű között, valamint a Visnyovszky Lajos utca ehhez csatlakozó területén új zöld felületek létesítése kerül megvalósításra. A járdák és az úttestek között friss termőföld elterítésével megfelelő táptalaj kerül kialakításra. Ezen sávokra utána az úttest felőli szélére fagyalsövény kerül telepítésre, melynek alját geotextil borítás után vörösfenyő kéreggel fednénk le. A járda és a sövény közötti terület füvesítésre kerül és közte kisebb virágos szigeteket és néhány virágzó cserjét ültetnénk be. A sarki félköríves területeken egynyári és évelő virágokból virágszigetek kerülnek kialakításra. A kertészkedés során keletkezett zöldhulladék, valamint az őszi avar összetakarítása az eddigi gyakorlattól eltérően, nem elszállításra kerül, hanem a projekt során beszerzésre kerülő komposztáló edénybe, mely a belső kertben kerül elhelyezésre, kezelés után táptalajt biztosítva mind a virágágyásoknak, mind a füves felületeknek. A létrejövő zöld felületek gondozását a Társasház lakói biztosítják. A projekt megvalósítása után a közterület szebbé, zöldebbé teszi a ház környezetét és szebb, élhetőbb környezetet biztosít az arra járóknak.

A Tövishát utca felőli rész még a munkák megkezdése előtt.

A Visnyovszky utcai oldal a munkák megkezdése előtt.

Már április eleje van, és még csak a tervezési feladatoknál tartunk.

Az első lépés a növények, virágok, termőföld és a szerszámok beszerzése volt. A virágok megrendeléséhez a kiválasztást a tulajdonosok e-mail útján történő szavazása alapozta meg. Legtöbb szavazatot a büdöske, a begónia és a paprikavirág kapott, így ezekből alakul majd ki a virágágyás színes egyvelege. Az egynyári virágokkal együtt került megrendelésre a levendula is, mely illatos színfoltja lesz a területnek.

A cserjéket két csoportba osztva kellett beszerezni. A fagyal átutazta az országot, hogy állandó lakását a lakópark mellett találja meg, hiszen Debrecen mellől hozta a posta. A virágzó és egyéb cserjék – tűztövis, hibiszkusz, kerti gyöngyvessző – utánfutón érkeztek a baracskai kertészetből.

A szerszámokat a saját eszközökön felül az egyik Tulajdonostárs bocsátotta a közösség rendelkezésére.

One thought on “Ház körüli parkosítás – kezdetek…

  1. GABI48 szerint:

    Az ötlet nagyon remek. Érdeklődve várom a további híreket

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s